
Bahçemizde Bu Ay Yapılması Gerekenler (Ocak Ayı)
Ocak ayı içinde bahçenizdeki çim alanınız için yapabileceğiniz tek şey dökülen yaprakları temizlemektir. Bu yağışlı ve çoğunlukla soğuk dönemde çimleriniz için yapabileceğiniz pek fazla bir işlem yoktur. Ancak yine de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Donmuş çimlerin ve alanınızda oluşan göllenmelerin üzerinde yürümeyin. Bunlar alanınıza zarar verir. Ocak ayı alanınızda kullandığınız aletleri, makinaları bakımdan geçirmeniz için ideal bir aydır.
——————————————–
Bahçemizde Bu Ay Yapılması Gerekenler (Şubat Ayı)
Ilıman bölgelerde çim bakım zamanı Şubat ayı içinde başlayabilir. Ortaya çıkan solucanlarla savaşa yine bu ay içinde başlayabilirsiniz. Ancak Mart ayı gelmeden alanınızda biçim yapmayın. Eğer ekim yapmayı planlıyorsanız, havalar iyi gittiği sürece Şubat ayı içinde toprağınızı hazırlamaya başlarsınız. Şubat ayının ikinci yarısında Ege ve Akdeniz bölgesinde ekim yapmaya başlayabilirsiniz.
————————————————
Bahçemizde Bu Ay Yapılması Gerekenler (Mart Ayı)
Mart ayı bahar başlangıcı olarak kabul edilse de atalarımızında dediği gibi kapıdan baktırıp kazma kürek yaktırdığı çoktur. Erken ilkbahar donları bahçede bazen bitkilere zarar verebilir.
Birçok süs bitkisinin, çit bitkilerinin, çalıların, meyve ağaçlarının yol ve park bitkilerinin budaması için mart ayı idealdir. Budamadan sonra yeni sürgünler hızla büyümeye başlayacak. Daha güçlü dallar meydana gelecek, çiçekli bitkilerde tomurcuklanma daha fazla olacaktır. Budamanın arkasından bütün bitkilere dengeli azot fosfor ve potasyum içeren bitki besinleri vermek gerekir.
Bu ay yağmurlardan sonra ortaya çıkan salyangozların da koyu yeşil yapraklı bitkilerimizin yapraklarını afiyetle yedikleri aylardır. Salyangozlarla mücadele için geceden ilaç hazırlayıp rutubetli yerlere yerleştirmek gerekir.
Bahçelerde bitki zararlısı bir çok böceğin yumurtlama ve çoğalma dönemi mart ayında havaların ısınması ile başlar. Bahçede yapraklar dikkatlice gözlenmeli zararlı ve hastalık tespitinden sonra uygun ilaçlarla ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama 3 kez tekrarlanmalıdır.
Yaz çiçekleri çıkmadan önce bu ay bahçenizi renklendirmek için çuha, menekşe, laleler sümbüller ve zambaklar kullanabilirsiniz.
Çim alanlara ara ekim yapılır ve bahar gübresi uygulanır. Bu işlemi yağmurdan önce yapmak verilen gübrenin en iyi şekilde çimlere etki etmesini sağlar.
Eğer çim alanlarınızda drenaj problemleriniz varsa kışın bazı yerlerde su birikiyor ve su uzun süre kalıyorsa, hem çimleriniz hem bitkilerinizin kökleri suyun içinde kalarak zarar görür. Uzun vadede bozulmaya başlar. Sonunda bitkilerininizi kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu ay drenaj hatları yapımı için uygun bir zamandır. Şiddetli yağmurlardan sonra hangi bölgelerde problem olduğu kolaylıkla tespit edilir.
Ayrıca çim alanlarda kumlama çalışması yapımı hem boğaz doldurma hem basıma dayanım hemde üst tabaka drenajı için oldukça faydalı olacaktır.
Mart ayında iyi hazırlanan bir bahçede yazın bitkileriniz daha gösterişli, sağlıklı ve hastalıklara karşı güçlü olacaktır.
Bahçemizde Bu Ay Yapılması Gerekenler (Nisan Ayı)
——————————————
Gübreleme ve zararlı mücadelesi çimlerinizin ve zararlıların hızla büyüdüğü Nisan ayı sonuna doğru başlar. Toprak sıcaklığının arttığı Nisan ayının ikinci döneminde çimlerinize Amonyum Nitrat uygulamanız faydalıdır. Bu ay içinde çimlerinizin fazla uzamasını engelleyecek sıklıkta biçim yaparsınız. Yine de ev bahçelerinde çimlerinizin boyunu 2.5 cm den aşağıya indirmeyin. Nisan ayı kıştan zarar görmüş bölgeler için ara ekim yapılmasının uygun olduğu bir aydır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde bu ay içinde ekim yapılabilir.
———————————————-
Bahçemizde Bu Ay Yapılması Gerekenler (Mayıs Ayı)
Mayıs ayı ile birlikte daha sık biçime başlarsınız. Çimlerinizin boyunu daha kısaltabilirsiniz. Bütün aylar içinde Mayıs ayı zararlılarla savaş için en uygun aydır. Zararlılarla savaş için havanın iyi olduğu bir günü seçmeyi unutmayın. Ayrıca çiminiz kuru, toprağınız ise nemli olmalı. Çim ekimini Mayıs ayının ikinci yarısına kadar tamamlamalısınız. Çim alanınıza azot takviyesi yapabilirsiniz. Bu ay içerisinde toprak genellikle nemlidir ama bazen kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer böyle bir durum meydana gelirse çimlerinizde bir problem meydana gelmesini beklemeden sulamaya başlayın.
————————————-
Bahçemizde Bu Ay Yapılması Gerekenler (Haziran Ayı)
Haziran ayı içersinde kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşırsanız, biçim boyunuzu daha uzun tutun. Haziran ayıyla birlikte yaz gübrelemesi zamanı başlar. Eğer çiminizde renk değişiklikleri ortaya çıkmışsa Amonyum Nitrat kullanabilirsiniz. Bazı zararlılar Mayıs ayı içerisinde yaptığınız zararlı savaşından kurtulmuş olabilir. Haziran ayı bunlarla savaşmak için uygun bir dönemdir.
————————————-
Bahçemizde Bu Ay Yapılması Gerekenler (Temmuz Ayı)
Temmuz ayı içinde düzenli olarak biçime, sulamaya ve tırmıklamaya başlayın. Ev bahçeleri için Temmuz ayının en büyük problemi ailenin tatile gitmesidir. Evinizden uzak kaldığınızda bahçenizle ilgilenecek ve biçim yapabilecek bir yardımcı bulmaya çalışmalısınız. Eğer Haziran ayı içerisinde gübreleme yapmamışsanız ve yeterli suyunuz var ise azot uygulaması yapabilirsiniz.
———————————-
Bahçemizde Bu Ay Yapılması Gerekenler (Ağustos Ayı)
Ağustos ayında da Temmuz ayında yapılan işlemler devam ettirilir. Siz tatildeyken bahçeniz bakımsız kalmışsa yapılacak en iyi şey çimlerin boyunu hemen kısaltmamaktır. İlk önce hafifçe üst kısımlarını biçin bir kaç gün sonra çimlerinizin boyunu kısaltmaya başlayın. Ağustos sonralarına doğru ekim işlemlerine başlayabilirsiniz. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde son gübreleme yapılmalıdır.
————————————–
Bahçemizde Bu Ay Yapılması Gerekenler (Eylül Ayı)
Çim bakımında sonbahar programı Eylül ayıyla başlar. İlk yapılacak iş çimlerin boyunu sonbahara uygun bir boya alçaltmaktır. Solucanlar bu ay içinde aktif duruma gelirler. Bu dönemde ortaya çıkabilecek zararlılar için zirai ilaç bayilerinin tavsiye edeceği ilaçlar kullanılabilir. Eylül ayı bütün bölgelerimizde tohum ekmek için en uygun aydır. Eylül ayının birinci yarısında Ege ve Akdeniz Bölgelerinde son gübreleme yapılmalıdır.
